GRUPO PLAZA

PILOTA

Meriton renuncia al derbi del trinquet

FOTO: FUNPIVAL

Arranca el II Trofeu Levante UD d’escala i corda, vinculat al pròxim torneig del Villarreal CF. Absència del Valencia CF en esta nova sinergia entre el futbol valencià i la pilota d’elit

1/05/2021 - 

VALÈNCIA. De la Vega i Pere es van classificar ahir per a les semifinals del II Trofeu Levante UD d’escala i corda. Després de derrotar a Soro III i Nacho (60-50) al trinquet de Sueca (per fi amb l’anhelada presència de públic), la parella ja té el bitllet per a les semifinals d’esta segona edició del campionat que porta el nom del club d’Orriols, amb els millors jugadors del circuit i en format d’eliminatòries. La resta de les partides de quarts de final es disputarà este cap de setmana, mentre que les dues semifinals (a partida única) es decidiran el pròxim dijous 6 de maig a Pelayo. La gran final es celebrarà el matí del diumenge 9 de maig, de nou a la catedral de l’escala i corda, el gran referent pilotari del cap i casal. 

Però no acabarà ací la cosa. Els campions “granota” se la jugaran, més endavant, amb els vencedors del Trofeu Villarreal CF. Un altre campionat amb aroma futbolístic, este amb més tradició, que en les pròximes dates coneixerà els seus equips participants, el format, les seus i els horaris de les partides. Siga com siga, els guanyadors de la competició blaugrana i els de la grogueta s’enfrontaran en una finalíssima que coronarà el campió d’este particular i colorit derbi del trinquet.

En amb dues competicions, tal com va passar fa dos anys, les samarretes de l’equip llevantinista i del conjunt de La Plana, els seus colors i els seus escuts, es convertiran en les atractives protagonistes de les partides. Una fusió de passions, la del futbol i la de la pilota, amb el repte d’ampliar la base d’aficionats, la presència en els mitjans de comunicació i, per tant, arrossegar nous perfils d’espectadors fins a l’escala. En altres paraules, una iniciativa per reclamar l’atenció, enganxar més i nou públic, rejovenir el trinquet i, sobretot, enfortir el sentiment d’identificació amb la pilota. Per als clubs de futbol, d’altra banda, estos campionats obren la porta a, en esta era de l’embrió de la Superlliga, mantindre el contacte amb les arrels, amb allò més propi, amb l’essència dels seus aficionats. És a dir, enfortir els vincles amb la terra.

Tanmateix, una destacable absència torna enguany a sobrevolar esta sinergia valenciana i esportiva. El Valencia CF no participarà del derbi del trinquet. No està interessat. Ja en 2019, quan la Fundació per la Pilota Valenciana va posar en marxa la idea de traslladar a les lloses la sana rivalitat que els principals clubs valencians tenen sobre la gespa, el club de Mestalla va declinar l’oferta de participar. La resposta dels responsables de l’entitat blanquinegra a la proposta va ser negativa. No entrava en els seus plans. Enguany, després d’una temporada a mig gas per la pandèmia i amb els trinquets famolencs de partides, la pilota ha tornat a tocar a la porta de les oficines de l’Avinguda Aragó. La rebuda ha sigut, en línies generals, la mateixa: “Gràcies, però no”.

Una decisió, impulsada pels gestors de Meriton (accionista majoritari del club valencianista) que xoca amb l’extensa i rica història de l’entitat, plagada de referències al trinquet. Que li ho pregunten a Antonio Reig Ventura “Rovellet”, màxima figura de la pilota durant els anys 50, 60 i 70. L’emblemàtic pilotari era un més al vestidor de Mestalla. Amic de molts dels futbolistes d’aquell Valencia CF, va aconseguir que la presència dels populars jugadors valencianistes a Pelayo fora habitual.

Però, hi ha molts altres noms que entrellaçen la pilota i el Valencia CF. Com el de Jacinto Quincoces, futbolista del Reial Madrid i entrenador del club valencianista en la dècada dels 50. Nascut a Barakaldo, Quincoces va arribar a ser president de la Federació de Pilota. Apassionat de la pilota basca, va jugar a la modalitat de pala al ja desaparegut Jai Alai de l’Alameda fins que el cos va aguantar. Com ell, hi ha hagut futbolistes els quals, fins i tot després d’entrenar, no dubtaven en posar-se el guant per jugar a pilota. Els mítics Pepe Claramunt o Juan Sol, molt aficionat al frontó, eren uns d’eixos bojos per la pilota. Més recentment, trobem el cas de Paco Camarasa, practicant del raspall al municipi de Rafelbunyol, l’illa de la modalitat en la província de València.

Tampoc caldrà recordar que la família Tuzón, cognom lligat a la presidència del Valencia CF, va regentar durant dècades el trinquet Pelayo. De fet, conten que quan els focus de Mestalla perdien força passaven a il·luminar els racons del trinquet. És a dir, que les mateixes peretes que enllumenaven els gols de Kempes, ho feien després amb les pilotades d’Álvaro o les volees de Grau. Això va ser abans de la remodelació que la catedral va patir en 2016, amb l'últim canvi de propietari. Curiosament, l’actual amo del trinquet és José Luis López, un empresari valencià que, a banda de ser un dels grans benefactors de la pilota, va ser president del Levante UD. Curiositats del futbol i de la pilota. De la vida.

Fins i tot, ja amb Meriton instal·lada a València, el club de la rata penada va tindre detalls amb la pilota valenciana. En novembre de 2016, Moltó i Puchol II, campions de l'Individual de raspall i escala i corda, respectivament, van fer la treta d'honor a l'estadi de Mestalla abans d'un partit de Lliga. Això era quan algunes de les decisions encara es prenien en despatxos ocupats per valencians que coneixien el club, la seua afició i, sobretot, la seua ciutat. Poc queda ja d'això.

Comptat i debatut, mentre el Levante UD i el Villarreal CF han mantingut la seua aposta per la pilota d’elit amb els seus trofeus, el Valencia CF ha tornat a declinar la proposta de fer acte de presència al trinquet. La pilota encara l’espera. El derbi del trinquet s’ho mereix.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email